Carol Dweck er en psykolog som er kjent for sin teori om "growth mindset"'(vekst tankesett) og "fixed mindset"(fast tankesett). Hun mener at mennesker kan ha ulike tankesett når det gjelder læring og utvikling. En person med et "fast tankesett" tror at evner er medfødt og uforanderlige, mens en person med et "vekst tankesett" tror at hardt arbeid og læring utvikler evnene.
Gjennom Dwecks forskning har hun vist til at personer som har et "vekst tankesett" presterer bedre og har større motivasjon og selvtillit enn de som har et "fast tankesett".
Barn må lære et tankesett som gir vekst.
Praktiske måter å utvikle "growth mindset" er å inkludere utfordringer og se på dem som muligheter for vekst, søke tilbakemelding og bruke den til å forbedre seg. Veien er målet og man fokusere på innsats i stedet for medfødte evner, samt være åpen for å lære av andre. Positivt selvsnakk er en del av prosessen og man må tro på at man skal lykkes. Gjennom First Lego Leauge-programmet kan barna prøve ulike læringsstiler, de kan eksperimentere taktilt med Lego og bygge fantasifulle kreasjoner, programmere Lego via iPad og trene på å uttrykke seg gjennom gruppearbeid og presentasjoner.
I konstruktivismen vektlegges at kunnskap skapes gjennom aktiv deltagelse og erfaringsbasert læring, og Dweck`s teori kan bidra til å forstå hvordan man kan ta kontroll over sin egen læring og utvikling gjennom "vekst tankesett". Hun vektlegger at indre tanker og overbevisning påvirker læringen.
Verdier, presentasjoner, lego og programmering med fokus på vekst-tankesett.
First Lego Leauge passer godt med Dweck`s teorier om veksttankesettet, da det fokuserer på å inspirere og motivere unge mennesker til å utvikle sine ferdigheter innen teknologi, vitenskap og problemløsning. Konkurransene innebærer ofte å løse komplekse utfordringer og oppfordrer deltagerne til å tenke utenfor boksen og være åpne for nye ideer og tilbakemeldinger. Dette kan bidra til å utvikle vekstorientert tankesett, der deltagerne ser på feiltrinn og feil som en del av læringsprosessen og er motiverte til å lære og utvikle seg videre.
Utfordringer får man i First Lego Leauge med fokus på et vekst-tankesett Noen eksempler på utfordringer som deltagerne i First Lego Leauge kan møte, inkluderer å designe en robot som programmeres slik at den gjør bestemte oppgaver. På explorer-nivået så kan det være at en bevegelse leder til at en forhåndsprogrammert robot utfører programmet. På Challenge-nivå kan den også gjøre mer avanserte navigeringer i en hinderløype eller løse et spesifikt oppdrag. Deltagerne må ofte jobbe sammen i team for å planlegge, utvikle og teste sin robot, og det kan bidra til å utvikle samarbeidsferdigheter og kommunikasjonsevner. I tillegg til at teknisk kompetanse utvikles. Andre utfordringer vil være å presentere en idè eller innovasjon basert på et bestemt tema, for eksempel bærekraftighet eller helse. Det stimulerer til kreativ tenkning og entreprenørskap. På veien mot nye løsninger og utfordringer vil realfagskompetanse utvikles. Matematikk, fysikk, biologi, kjemi, geologi og informasjonsteknologi blir verktøyene når ideer og prosjekter skal prøves ut. Gøyale konkurranser med mening. Forberedelser mot konkurranse er en viktig utfordring. Det er spennende å konkurrere for deltagerne. Konkurransene krever ofte at man tenker raskt og tar raske beslutninger for å oppnå målene sine, og dette kan bidra til å utvikle kritisk tenking og problemløsningsferdigheter. I tillegg kan konkurransene være en flott måte å få erfaring med å håndtere stress og press på en sunn og produktiv måte. Unge mennesker kan få en verdifull mulighet til å utvikle viktige ferdigheter og evner, samtidig som de har det gøy og engasjerer seg i teknologi.
Veksttankesettet kan utjevne forskjeller. Lærere og foreldre kan spille en avgjørende rolle i å fremme en vekstmentalitet ved å gi tilbakemeldinger som fokuserer på innsats og forbedring. Ved å anerkjenne at intelligens og evner kan utvikles gjennom hardt arbeid og dedikasjon, i stedet for å være faste egenskaper, blir elevene styrket til å omfavne utfordringer og holde ut i møte med hindringer. Dette kan bidra til å bryte ned stereotyper og oppmuntre alle elever til å forfølge sine lidenskaper og nå sitt fulle potensial.
Ved å fokusere på innsats og utholdenhet kan vi hjelpe barna med å utvikle en veksttankegang. Riktig tankesett er effektivt for å forbedre motivasjon, selvforståelse og akademiske prestasjoner.
コメント