top of page
IMG_3345.JPG

Slik lærer vi

Dagens barn trenger kompetanser som kan løse morgendagens utfordringer. Det er kjernen i First Lego League (FLL). Barn er naturlig nysgjerrige og ønsker utforske, skape og oppdage. Gjennom virkelighetsnære temaer skal barna løse realistiske oppgaver. På veien mot selvbestemt  løsning bruker de kreativitet og aktuelle redskaper.  STEM står for Science, Technology, Engeenering og Math og er redskaper for oppdagende dybdelæring.

Læringsteorier

"Pappa, kan vi begynne å snakke engelsk hjemme?"
En av deltagerne spurte om dette når vi sa at vi skulle reise. Hen har ikke vært den mest motiverte for engelsklekser, men nå fikk det en større verdi å kunne beherske språket. Slik har egentlig veien blitt til - innledningsvis har barna fått en introduksjon, dernest har det vært nysgjerrighet som har drevet fremgangen deres og så ser man sammenhenger og ønsker mer kunnskap. 
Leken med robot-programmering har fått mest oppmerksomhet, naturlig nok. Der er oppgavene som skal løses med tekniske hjelpemidler nokså gitt og nysgjerrighet blir raskt positivt stimulert når den starter å bevege seg.
 

Det er lett å fokusere på det teknologiske i prosjektene vi har jobbet med, men synergieffekten er mer enn kunnskap om programmering. Det å beherske flere ferdigheter er nødvendig etter hvert som nye veier skal utforskes. Refleksjon og søken etter å vite hva eller hvorfor, blir en drivkraft.

I etterkant ser vi at måten vi har jobbet på sammenfaller godt med filosofen og pedagogen John Dewey`s kjente læresetning; "learning by doing". Det har blitt læresetningen, men John Dewey uttrykte at den var ufullstendig. Kunnskap og handling er nært knyttet til hverandre i den praktiske utprøvingen, bundet sammen med systematisk og regelmessig øvelse mot målet. (les: "learn to know by doing, and to do by knowing"). Arbeidsmetodikken i FLL-oppdragene bygger på denne teorien. Vi bruker erfaring vi erverver gjennom eksperimentering til å utvikle ny praksis.

På denne læringsveien har vi, voksne og barn, jobbet med presentasjoner i oppgavene etter Dewey`s læringsteori. Godt blandet med disiplin og motivasjonen for å beherske oppgavene best mulig. Vi har gjennom presentasjonene som blir utarbeidet sett at kompetanse utvikles og brukes på flere områder. 

Kjerne
verdier
Underveis har verdiene i FLL blitt implementert; verdier som er styrende for godt læring- og utviklingsmiljø. Disse verdiene er oppdagelse, innovasjon, innvirkning, inkludering, lagarbeid og moro.

Inkludering og lagarbeid har kanskje vært verdiene vi har trukket frem mest underveis i prosessen. Oppdagelse, innovasjon og innvirkning har blitt trukket frem ved oppstart og når presentasjoner skal forberedes (innovativt prosjekt og presentasjon av teknologi). Verdier utført i praksis kan ha en sterk påvirkningskraft når det implementeres med refleksjon over arbeid og spesielt når det blandes med moro. 
Teknologi, verdier og etikk må implementeres tidlig, og verdiene må være styrende i både pedagogikk og teknologisk utvikling. Det finnes tilstrekkelig med eksempler i historien der den teknologiske utviklingen har hatt stor fremskritt og etikk/verdier burde hatt høyere prioritet.

 

Refleksjoner, støtte og motivering i læringsprosessen.
"Learning by doing and to do by knowing" har vi brukt som metode, men ikke bare den teorien kan trekkes med. Pedagogikk handler om å tilrettelegge for lek, samtidig med at læring og kompetanse utvikles. Også verdier og omsorg må ivaretas i prosessen, slik at alle opplever seg selv som aktiv deltager og bidrar til mestring. 


Banduras teori om interaksjonslæring i sosial kontekst er sentral i FLL.  Når oppgaver skal løses vil det å ta initiativ og handle være veien å gå for å løse problemene som oppstår og for å tilegne seg ny kunnskap. Det å løse oppgaver og utfordringer leder til tro på egen mestring. Bandura mener at tiltro til egne ferdigheter påvirker selvoppfattelsen, som vil lede til handlekraft og kontroll over situasjoner. Vi tilrettelegger for mestring gjennom aktiv deltagelse. Når oppgaver skal løses så er det hensiktsmessig at gruppene ikke er for store, slik at man opplever å få være aktiv. 
En sentral del av læringsprosessen er hvordan voksne deltar i utviklingen. Veilederen, Audun, har bidratt til å stille spørsmål, korrigere og veilede i prosessene slik at barna har opplevd fremgang i prosjektene. Læringskurven har vært bratt for både veiledere og deltagere. 


 

21.jpg
6.jpg

Didatiske tilnærminger.

God didaktikk når man skal lære seg å programmering og koding inkluderer å ha en tydelig struktur i undervisningsopplegget, med klare mål og tilbakemeldinger underveis. Det kan også være nyttig å bruke eksempler og praktiske øvelser som gjør det lettere å forstå konseptene og hvordan de kan anvendes i virkeligheten. Videre bør undervisningen være tilpasset den enkeltes kunnskapsnivå og læringsstil,  og det kan være nyttig å inkludere muligheter for samarbeid og diskusjon i undervisningsopplegget. Det er også viktig å ha en god lærer og veileder tilgjengelig, som kan hjelpe med å besvare spørsmål og gi støtte når det trengs.

Didaktikk er læren om hvordan man underviser og lærer på en effektiv og pedagogisk måte. Det omhandler teorier og prinsipper for læring, samt metoder og teknikker for å legge til rette for god pedagogisk praksis. Didaktikk handler også om å tilpasse undervisningen til ulike grupper, slik at alle får best mulig utbytte av undervisningen i forhold til elevens ferdigheter, kunnskaper og læringsstil. Didaktiske metoder kan variere utifra målet som ønskes oppnådd. Man kan lese lærebøker, forelese om fremgang eller ha en mer praktisk tilnærming med øvelser og samarbeidsoppgaver. 
Didaktisk tilnærming er sentral for effektiv læring.

First Lego League tilrettelegger med oppgaver og arbeidsområder som sikrer bred og variert tilnærming til virkelighetsnære temaer. 


 

14.jpg
Skjermbilde 2023-01-14 kl. 22.38.05.png
Når det blir virkelig...

Læringsstiler og tilnærminger for å løse oppgaver

Noen læringsstiler passer bedre for visse personer enn andre. Vanlige læringsstiler vil være; visuell-, auditativ-, taktile- og kinestetisk læring.
Visuell læring innebærer å lære gjennom bilder, diagrammer og grafikk. For personer med visuell læringsstil kan det være nyttig å se programmeringseksempler som inneholder kode med kommentarer eller animerte eksempler. (se video) 
Auditativ læring vil skje gjennom lyd. For å lære kode gjennom auditativ læring, kan man lytte til podcaster, høre instruksjonsvideoer, eller delta i undervisning med koding.

Taktil læring skjer gjennom berøring og bevegelse. For å lære å kode gjennom taktil læring kan man teste ut programmeringsoppgaver på ulike enheter eller applikasjoner, eller ved å øve seg på å skrive koder på papir.

Kinestetisk læring er læring gjennom fysiske aktiviteter. For å lære å kode gjennom kinestetisk læring, kan man prøve å programmere i grupper, eller øve seg på å koble fysiske gjenstander til kode (her kommer bygging av LEGO-robot inn).

Når vi har jobbet mest med kinestetisk læring. Å programmere på ipad og overføre til robot er svært motiverende. Vi hadde tilstrekkelig tilgang til utstyr, slik at det var enkelt å organisere i mindre grupper. 

Bygge, leke og skape er grunnleggende for engasjement hos barna.
Her finner du lenke til enkle innføringer i Lego Explore som gruppene kan gjennomføre: Lego Explore

bottom of page