Kidzintech.com
Lions
Lions og First Lego League
Lions har vært med oss hele tiden siden vi startet å delta i First Lego League i 2020. Samarbeidet kom igang etter at vi fikk et tips om at Lions støttet dette prosjektet. Fra første stund var Lions positive til dette, og siden da har vi hatt en samarbeid. Men Lions har støttet dette mye lengre enn som så.
Lions og First Lego League
Etter «Fagfornyelsen» av undervisningsplanene for grunnskolen i 2005 ble det åpnet for innføring av flere valgfag i u-skolen. Det ble dannet en samarbeidsgruppe av lærere fra Kvernhuset og Kråkerøy som fikk i mandat å lage en plan i praktisk matematikkog teknologi. Gruppen kom fram til at enkel programmering og bruk av roboter kunne være interessant (for både elever og lærere).
I Norge er det per 2021, 380 Lionsklubber. Disse foreningene er igjen delt inn i distrikt og deretter i soner. Engasjementet for FLL ligger i hele organisasjonen, men det er primært den lokale sonen bestående av Fredrikstad klubber og Hvaler som har jobbet sammen for å markedsføre FLL i vårt distrikt.
Lions mål er å «skape større forståelse mellom alle mennesker og nasjoner ved å arbeide for økt innsikt i mellomfolkelige problemer» og å «gjøre en aktiv innsats for å bedre forhold i samfunnet, og hjelpe dem som er i nød». På denne bakgrunn har derfor Lions utarbeidet flere egne forbyggende program rettet mot barn og ungdom med mottoet: «Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne »
Lions har flere program, hvor et av dem er First Dette er en konkurranse hvor man skal bygge en robot (TEKNOLOGI) som skal utføre bestemte poenggivende oppgaver, men vel så viktig er den mellommenneskelige biten av konkurransen. Elevene blir i den samme konkurransen vurdert i KJERNEVERDIER, som honorer verdier som innovasjon, inkludering, lagarbeid, moro og ikke minst refleksjon. En annen kategori er PROSJEKT, hvor elevene skal designe ideer ut fra en gitt oppgave, utvikle den og kunne kommunisere dette overfor en jury!
​
FLL er delt i ulike kategorier for ulike aldersgrupper:
- DISCOVER for barn mellom 4 og 6 år
- EXPLORE for barn mellom 6 og 9 år
- CHALLENGE for barn mellom 10 og 16 år
LIONS har støttet FLL arbeidet fra 2014 og frem til i dag med i snitt kr 43 000. hvert eneste år til deltakelse og innkjøp av utstyr både til odel og eie for skolene og ekstra utsyr til utlån til skoler for å delta i denne konkurransen. Itillegg har den enkelte klubb støttet opp om skoler i nærmiljøet hvert år. Det har totalt vært 18 lag som har deltatt fra 2014 i denne konkurransen. Lions er svært stolt av de oppgavene vi har bidratt med i forhold til skolene. Det kan nå også se ut til at Lions kan få til et samarbeid mellom Høyskolen i Østfold og barne- og ungdomsskolene i vår sone. HiØ kan både bidra med rom til FLL aktiviteter og ikke mist prøve å få til en støtteordning hvor flinke studenter kan gi råd til elevene. Da snakker vi om et løft for realfagene, teknologien og ikke minst engasjement og kjerneverdier i vårt distrikt!!
Kronologisk oversikt:
2005: Kråkerøy u-skole, 1 lag, nominert til «Miljøpris» (?)
2006: Kråkerøy u-skole, 1 lag
2015: Rødsmyra skole, 1lag
2016: Rødsmyra skole, 1 lag, vant regional finale, deltok i Scandinavisk finale i Bodø
2017: Kråkerøy u-skole, 2 lag
2018: Kråkerøy u-skole, 2 lag
2019: Kråkerøy u-skole, 2 lag, vant pris
2020: Rød skole 2 lag, 1 lag «Explore», 1 lag «Challenge», ledet av foreldregruppe
2021: Rød skole 2 lag, 1 lag «Explore», 1 lag «Challenge», ledet av foreldregruppe
2022: Rød skole 2 lag, 1 lag «Explore», 1 lag «Challenge», ledet av foreldregruppe
«Explore»-laget vant lokal finale på «Inspiria», derfra til «Scandinavisk finale på Fornebu og videre til Houston til «verdensfestival». Challenge laget CodeGirls vant prosjektprisen og 3.plass i robotkonkurransen + nominert til ytterligere 1 pris.
2022: Kråkerøy u-skole, 2 lag, vant «Teknologiprisen» + nominert til ytterlig 1 pris.
2022: Rødsmyra skole, 1 lag